26/05/2014 – A les portes de Bayrén

By on 26/05/2014

Castell de Bayrén

I entràrem a la vall de Bayrén, i parlàrem amb l’alcaid que tenia el castell i amb els de Villalonga, Borró, Vilella i Palma, que eren castells de roca, grans i forts. I ens digueren que, quan l’alcaid de Bayrén haguera convingut amb nosaltres, tots els castells de la vall es rendiríen (…)

Capítol 307 de la Crònica de Jaume I

La gira «Camins blaus» arriba a Bayrén!!!

Sí, finalment la gira «Camins blaus» abandona el cor de La Muntanya i s’aventura a l’altre costat dels imponents cims de La Safor, territoris que allà per 1240 conquerí l’almirall d’orige germà En Pere Ximén Carroç.

Vicent Savall - Al-AzraqLes places de Gandia, Oliva i Almoines esperen els últims exemplars de la primera edició de La Montaña Azul / Al-Azraq, el Blau i els primers de la segona. Serà el proper cap de setmana quan la crònica del visir al-Azraq serà presentada, per fi, en terres saforenques. I aquesta presentació vindrà acompanyada per la veu i els acords de la guitarra del bon amic Vicent Savall, qui molt amablement s’ha oferit a preambular, musicalment, la presentació de la novel·la a la Safor. És per a mi motiu de goig, i un orgull, que les lletres de l’àlbum “Al-Azraq” que tantes vegades han sonat últimament a totes les presentacions de la novel·la, ho facen ara en viu per boca del seu autor: que calle doncs l’ordinador i que cante, clar i alt, Vicent!!!

Vicent Savall

Bairén,
ciutadella que es mira,
a la lluna,
sobre espills d’aiguamoll,
vell baluart
salvaguarda i vigia
dels camins
que provenen del nord.

Cinc-cents anys
baix la Lluna Senyera
de l’Islam
el magnífic castell,
cinc-cents anys
d’esplendor, de grandesa
i Zayyan
hui l’entrega a la Creu.

Just en despuntar el dia
un soroll de colps i veus
i clarins tocant a crida,
despertaren el castell.
Des de la torre albarrana
eixa nit feren senyals
un fanal sobre l’andana
anunciava lliure el pas

Ai, Bairén!
rendit sense lluita.
Ai, Bairén!
donat a la Creu.
Davant de ses tropes
ve En Jaume Primer.

Tot seguit
la Safor entregava
les ciutats
i un a un, els castells
de Borró,
de Vilella i de Palma,
Villalonga
i també el Rebollet (…)

BAIRÉN
Vicent Savall  

La gira començarà el divendres 30 de maig al IMAB de Gandia.

Cartell valencià (Gandia)[3]

El dissabte 31, l’entrada del Blau a Oliva vindrà de la mà de l’Associació Cultural, Patrimonial i Agrícola “Al-Azraq” i de la Federació d’Associacions “Unió Activitats Integrades Activa’t +”, a qui agraïsc l’entusiasta organització d’un acte que rebossa cultura per tot arreu, doncs a més de les cançons de Vicent Savall i de la pròpia presentació literària, contarem amb l’actuació del grup de “Dansa oriental Oliva”. Açò és el que succeïx quan l’entusiasme i les sinergíes conflueixen en un punt d’enteniment.

Cartell Presentació llibre[3]

I per acabar la festa saforenca, el diumenge toca presentació al Museu de l’Associació del Tren Alcoi-Gandia en Almoines, dintre de la programació prevista en el I Mercat del trenet d’Almoines. Serà la primera edició d’un mercat pioner a la comarca on, per aquest precís motiu i perquè sembla que s’està organitzant amb molta il·lusió i seny, es preveu una assistència massiva de gent. No hi ha excusa per no assistir-hi.

cartell programa web[4]

Ens vegem a La Safor, als peus de Bayrén!!!

.
Posted in: Fotoblog
Tagged: ,