Posted by on 21/05/2015

Aquest passat dijous, a les 11:30h, es declarava un incendi forestal al terme municipal de la Vall d’Ebo. El foc galopava desbocat a cavall dels 40 graus de temperatura, de la forta sequera que afecta la nostra terra i del polvorí de malesa que tapissa el sotabosc de les nostres serres. El traïdorenc vent de Ponent i la incompetència política i administrativa feia la resta. Diu la gent de La Muntanya que sols una avioneta plantà cara al foc en primera instància i que les flames cavalcaren lliures fins les 16:00h, quan s’incorporaren els mitjans d’extinció que l’incendi requeria. Massa tard. Les brigades forestals i els mitjans aeris no aconseguiren controlar el foc abans de fosquejar, i la nostra benamada terra estigué udolant tota la nit. Tot el allau d’indignació i impotència que succeí després ja és de domini públic.

Ahir vaig recórrer els termes de Vall de Gallinera, Vall d’Ebo, Pego i l’Atzúvia, tots ells afectats pel foc. Sabia que contemplar la terra cremada seria dur, però mai no haguera pensat que allò que anava a olorar i veure em faria plorar.

A les portes de l'Infern

Sí, l’incendi que aquest cap de setmana ha calcinat 1700 hectàrees de la nostra terra (l’incendi  més devastador dels últims 20 anys a la província d’Alacant) ha sigut una catàstrofe mediambiental majúscula, una desgràcia que ens priva d’uns dels paisatges naturals més encisadors i espectaculars de la Marina Alta.

A LES PORTES DE L'INFERN3

No vull parlar més de la incompetència dels polítics que governen la nostra terra –tenen les hores contades perquè ben prompte els farem fora–, sinó d’una notícia que he llegit hui al periòdic Levante, on s’assegura que al día siguiente de declarase el incendio de la Vall d’Ebo la Guardia Civil intervino para paralizar seis quemas agrícolas prohibidas en el entorno del fuego y los servicios de extinción intervinieron para frenar otro incendio provocado por una quema cerca del Parque Natural de la Font Roja. Açò sí que resulta greu i urgeix posar-li fi, més encara quan a la mateixa notícia s’anuncia que la Generalitat Valenciana no tiene previsto endurecer las normas relativas a la negligencias vinculadas a las quemas agrícolas que en los últimos años se han consolidado como una de las causas principales de incendios forestales. Queda comprovat que ni les campanyes de prevenció, ni les prohibicions, ni les alertes, ni la memòria més recent aprofiten absolutament de res. Resulta incomprensible que el dia després de l’incendi que assolà Pego i les valls hi haguera gent de la terra que estiguera cremant restes agrícoles com si res haguera passat. A aquesta gent desconsiderada amb el bé comú els demanaria que respectaren les lleis i les normes més elementals del sentit comú, alhora que exigiria als legisladors que enduriren les condemnes amb tots aquells que, encara que de manera accidental i involuntària, provocaren amb la seua actitud negligent i temerària un menyscabament en el patrimoni natural de tots. Presó amb quatre d’ells i haurem acabat amb el problema.

Almiserat  
Aquells que no respecten la terra que els dona la vida, que constantment posen sa mare en risc, la sotmeten i la denigren, no mereixen dir-se fills d’ella: la terra mai no mor, malparits!!!

..

Posted in: Opinió